NATO ka nisur stërvitjen ushtarake në Shqipëri, kjo është stërvitja më e madhe në Ballkanin Perëndimor

 

Në Shqipëri NATO ka nisur stërvitjen ushtarake “Defender 21” me mijëra trupa nga SHBA dhe shtete të tjera anëtare të saj.  Sipas një zyrtari të ushtrisë amerikane, kjo është stërvitja më e madhe në Ballkanin Perëndimor qysh nga Lufta e Dytë Botërore.

Në të marrin pjesë afro 28 mijë trupa nga 26 shtete, ku Shqipëria është pjesëtare dhe një qendër mikpritëse e saj.

Koloneli amerikan, Joseph Scrocca, tha sot në një takim online me shtypin se Shqipëria është një aleate e vendosur e NATO-s dhe një partnere e vlerësuar e sigurisë në nivel rajonal dhe global.

 

 

Trupat amerikane janë vendosur në 5 baza ushtarake të Shqipërisë, baza tokësore, detare dhe ajrore qysh nga 26 prilli.

Krahas Shqipërisë, në stërvitje marrin pjesë edhe vendet e tjera të Ballkanit perëndimor anëtare të NATO-s; Kroacia Maqedonia e Veriut dhe Mali i Zi.

Disa ditë para nisjes së stërvitjes “Defender 21”, shefi i shtabit të ushtrisë shqiptare, gjeneral major, Bajram Begaj, tha në një intervistë për “Zërin e Amerikës” se Komanda Amerikane e Europës dhe Afrikës e vlerësoi Shqipërinë, duke e zgjedhur për këtë stërvitje me rëndësi, dhe ana tjetër Shtetet e Bashkuara shprehin vendosmërinë si garant të sigurisë dhe mbrojtjes së Europës Qendrore, Veriore dhe për rajonin delikat të Ballkanit Perëndimor./voa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *