Clinton para 25 viteve ndaloi kërkimet për klonim të njeriut

Ish-Presidenti amerikan, Bill Clinton në vitin 1997 ndaloi kërkimet për klonim te njeriut. Kurse, Kongresi i Shteteve të Bashkuara e ka konsideruar miratimin e

Mundësia për klonimin e njeriut, doli kur shkencëtaret skoceze në Institutin Roslin krijuan delen e shumë përfolur “Dolli” (gjini 385, 810-13, 1997), që rriti interesin dhe Bema e përcaktuar nga revista Shkenca si revolucioni i 1997-es, gjithashtu solli pasiguri mbi kuptimin e “klonimit” – një term mbrojtës i përdorur tradicionalisht nga shkencëtaret për të përshkruar proceset e ndryshme për dyfishimin e materialit biologjik.

Për Avancimin e Shkencës kanë botuar deklarata formal publike duke kundërshtuar klonimin riprodhues human. Kongresi i Shteteve te Bashkuara e ka konsideruar

Lidhur me jo efikasitetin e klonimit te kafshëve vetëm një ose dy pasardhës të gjallë për çdo 100 eksperimente dhe mungesat në kuptimin e plote të klonimit riprodhues, shumë shkencëtare dhe mjekë këmbëngulin shume fort se do të që jo etike të provohej te klonohej njeriu.

Jo vetëm që shumica e përpjekjeve për klonimin e gjitarëve dështojnë, por rreth 30 % e kloneve të lindur të gjalle janë të prekur me sindromën e “pasardhësve me përmasa te mëdha” dhe kushte të tjera dobesuese. Një numër i madh i kafshëve te klonuara kanë ngordhur para kohe nga infeksionet dhe komplikimet e tjera. Te njëjtat probleme duhet të priten në klonimin e njerëzve.

Për me tepër, shkencëtaret nuk e dine si do të ndikonte klonimi në zhvillimin mendor. Ndërsa intelekti dhe gjendja shpirtërore mund të mos jene aq të rëndësishme për një lope ose për një mi, ato janë vendimtare për zhvillimin e humaneve të shëndetshëm.

Me kaq shumë të panjohura për klonimin riprodhues, përpjekja për të klonuar njeriun për momentin konsiderohet fuqishëm e rrezikshme dhe e papërgjegjshme nga ana etike.