Bosnje Hercegovina shënon rastet e para me Omicron

 

Bosnja ka identifikuar 10 infeksionet e para me Omicron dhe ka të ngjarë të ketë më shumë, me variantin shumë të transmetueshëm të koronavirusit që pritet të bëhet dominues në dy muajt e ardhshëm, thanë të mërkurën zyrtarët shëndetësorë.

Goran Cerkez, ndihmës ministri i shëndetësisë në Federatën autonome Boshnjako-Kroate të Bosnjës, tha se 10 rastet u zbuluan në testet nga Qendra Klinike e Universitetit të Sarajevës.

“Ne nuk kemi asnjë dyshim se Omicron ka qarkulluar tashmë në Bosnje dhe se do të bëhet varianti dominues në dy muajt e ardhshëm,” tha Cerkez për Reuters.

Bosnja e fragmentuar administrativisht nuk ka një ministri kombëtare të shëndetësisë, por ka 13 qeveri dhe ministri rajonale, secila prej të cilave ka statistikat e veta.

Statistikat zyrtare sugjerojnë se vetëm rreth 30% e boshnjakëve janë vaksinuar kundër COVID-19. Megjithatë Cerkez tha se ai besonte se numri ishte shumë më i lartë sepse statistikat nuk kishin marrë parasysh një eksod masiv të boshnjakëve në vitet e fundit.